Oficis enrajolats
Exposició Itinerant
Girona. Ripollès
Client
Museu Etnogràfic de Ripoll
Ajuntament de Ripoll
Projecte Integral
Continguts, discurs i guió
Museografia
Identitat Visual
Producció
Material de difusió
Aquesta exposició va néixer en el moment que el Museu Etnogràfic de Ripoll estava tancat per reformes. La necessitat principal era mantenir viva l’activitat del museu i reforçar el vincle entre aquest i la gent del ripollès.
“Oficis enrajolats” en una primera part, ens explica l’origen de la ceràmica, començant per un simple enrajolat com el que podem tenir a casa nostra, explicant-nos les virtuts de la ceràmica vidriada, l’evolució, el procés i l’origen dels motius decoratius. En una segona part, estirant el fil de la col·lecció, ampliem els coneixements d’aquesta, aprofitant el magnífic arxiu fotogràfic comarcal, i centrant-nos en els oficis que si representen, buscant el seu origen i evolució en el ripollès.
Així, trobem el testimoni amb noms i cognoms de cistellers a través de la Cistelleria Guix de Ripoll, de ferrers amb la família Hubach de Pardines, de forners amb Ca l’Antic de Ripoll, d’esclopers i sabaters amb els Juanola de Camprodon, o de traginers amb Casa Ponsa de Ripoll, entre d’altres.
Què aconseguim amb tot això?
Assolir els objectius marcats en origen: Apropar aquests continguts de manera més didàctica i autèntica als visitants, i a més, potenciar el vincle emocional dels ripollesos cap al museu, aprofitant el seu aspecte de prescriptors directes: “vés a veure l’exposició que hi surt la padrina, o el tiet, o el veí!”
Demostrar que un museu ha d’anar més enllà de ser un simple magatzem del passat. Posar a “treballar” les seves peces al servei d’un discurs, d’una història. I sobretot, potenciar l’aspecte humà del patrimoni i posar les persones i el seu testimoni per davant de la “divinització” dels objectes.












